Zamknij komunikat |X|

Wykorzystujemy pliki cookies. Nie zawierają one żadnych danych osobowych, służą jedynie w celach: œwiadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane urządzeniu, którego używasz do oglšdania tej strony. Zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej na ten temat >>

suplementy diety
Attibassi
Popularne: suplementy diety, aloes, odchudzanie, diety, dieta indywidualna, odrobaczanie, odrobaczanie ludzi, pasożyty, żurawina, zapalenie dróg moczowych, kuracja oczyszczająca

Koenzym Q10

Na mocne serce.

Odetchnij głęboko, pełna piersią, dotleń się. Proste. Problemy zacząć się mogą przy rozprowadzaniu tlenu do wszystkich organów, komórek i tkanek naszego organizmu. Przeszkadzają złogi cholesterolowe i zwężenia żył. Zbyt mało życiodajnego tlenu powoduje początkowo tylko zmęczenie i ospałość, ale z czasem może dojść do bardzo niebezpiecznych niedotlenień! Jak zwykle okazuje się, że najważniejsza jest profilaktyka. Polecamy koenzym Q10: dla młodego, mocnego serca, dla spowolnienia procesów starzenia się organizmu, dla zapobiegania miażdżycy. Koenzym Q10 - profilaktycznie dla wszystkich, którzy ukończyli 35 rok życia!

Zawiera w składzie koenzym Q10 oraz witaminę E, jedne z najsilniejszych antyoksydantów, które skutecznie eliminują wolne rodniki dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko występowania chorób serca i układu krążenia. Zalecany do uzupełniania diety wszystkim, którzy ukończyli 35 rok życia - dla dobrej kondycji i wyglądu na długie lata.

Koenzym Q 10 – inne nazwy:
Nazwa chemiczna 2-3dimetoksy-5-metylo-6poliizoprenylo-benzochinon. Nazwa międzynarodowa - ubidekarenon. Koenzym Q10 określany jest również nazwą ubichinon (ubitarius – wszechobecny).

Koenzymu Q10 - charakterystyka
Po raz pierwszy koenzym Q10 został zidentyfikowany przez naukowców z Uniwersytetu w Wisconsin w 1957 roku. Jest to związek pierścieniowy zawierający 2 grupy ketonowe, jest pochodną chinonu, podobnie jak witamina A,E i K. Koenzym pełni w ustroju funkcję witaminy (witaminaQ) niezbędnej do życia każdej komórki. W odróżnieniu od innych witamin jest częściowo i w ograniczonym stopniu syntetyzowany we wszystkich tkankach i komórkach organizmu człowieka. Peter Mitchell – laureat Nagrody Nobla – wykazał w latach 60 - tych, że związek ten odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu łańcucha oddechowego. W warunkach niedoboru koenzymu Q10 sprawność tego szlaku metabolicznego zostaje upośledzona i ilość wytwarzanych związków wysokoenergetycznych ulega zmniejszeniu. W konsekwencji zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu i mogą wystąpić określone objawy kliniczne. Łańcuch oddechowy stanowi szlak metaboliczny zlokalizowany w organelli komórkowej zwanej mitochondrium (jego wewnętrznej błonie), w trakcie którego dochodzi do tworzenia energii. Energia ta jest wykorzystywana do fosforylacji ADP (adenozynodifosforan) do ATP (adenozynotrifosforan) – cząsteczki o wyższym potencjale energetycznym. Energia pochodząca z ATP zużywana jest podczas licznych procesów metabolicznych w komórkach.
Niedobór koenzymu Q10 w organizmie człowieka może być przyczyną wielu chorób, zwłaszcza tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim mięsień sercowy i mięśnie szkieletowe. Objawy niedoboru tej substancji mogą przejawiać się początkowo jako zespół przewlekłego zmęczenia, następnie pojawiają się objawy ze strony narządów, w których występuje największy deficyt. Serce jest organem o bardzo wysokim zapotrzebowaniu na energię, dlatego zakłócenie procesów wytwarzania energii w komórkach mięśnia sercowego powodowane np. niedoborem koenzymu Q10 prowadzi do zaburzeń jego pracy i zmniejszenia wydolności. W wielu badaniach klinicznych wykazano skuteczność i bezpieczeństwo stosowania koenzymu Q10 u chorych z niewydolnością serca spowodowaną różnymi czynnikami.

Sposoby otrzymywania koenzymu Q10
Produktem wyjściowym do syntezy koenzymu Q10 stał się solanesol wyizolowany z liści tytoniu metodą fermentacji. Z jednostek izoprenoidowych występujących w solanesolu otrzymuje się drogą syntezy chemicznej dekaprenol a następnie koenzym Q10.

Wskazania terapeutyczne
W ostatnich kilkunastu latach ugruntowano pozycję koenzymu Q jako związku wspomagającego leczenie wielu chorób. Wymienić wśród nich należy:

  • niewydolność krążenia
  • chorobę niedokrwienną serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżycę
  • niektóre choroby mięśni
  • parodontozę

Koenzym może być pomocny również:

  • w cukrzycy zwłaszcza typu 2
  • w chorobie Parkinsona.

Choroby układu krążenia
Badania prowadzone nad koenzymem Q koncentrowały się głównie nad jego rolą w leczeniu chorób serca, miedzy innymi zastoinową niewydolnością serca, nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, dusznicą bolesną (angina pectoris). Pacjenci z takimi dolegliwościami wykazują znaczne niedobory koenzymu Q10 zarówno we krwi jak i mięśniu sercowym. Potwierdził to jeden z pierwszych naukowców zajmujących się badaniem koenzymu Q10, amerykański uczony Dr Karl Folkers (zwany “ojcem koenzymu Q ). Według między innymi jego badań, suplmentacja przy udziałe koenzymu Q10 przynosi bardzo istotną poprawę stanu pacjentów z wymienionymi dolegliwościami. Np. stosowanie kuracji koenzymem Q10 u chorych z niewydolnością krążenia istotnie poprawiło parametry takie jak: wymiary serca, pojemność wyrzutowa i frakcja wyrzutowa lewej komory. Nastąpiła również poprawa aktywności fizycznej.

Zastosowanie Koenzymu Q10 w chorobie niedokrwiennej serca
Choroba ta występuje częściej u osób w podeszłym wieku, u których na ogół stwierdza się zmniejszoną zawartość koenzymu Q10. Charakteryzuje się ona brakiem równowagi między zapotrzebowaniem na tlen a jego ilością dostarczana do tego narządu. Dzieje się tak na skutek odkładania złego cholesterolu w wewnętrznych ściankach naczyń wieńcowych co prowadzi do zwężenia ich światła, mniejszej podaży krwi i tlenu do serca. Z czasem dochodzi do niedokrwienia mięśnia sercowego, trwałego lub przejściowego upośledzenia funkcji komórek, często do ich obumarcia a w końcowym etapie do zawału czyli ataku serca. Ważną konsekwencją niedokrwienia jest zwiększenie produkcji wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Dlatego niezwykle ważnym działaniem terapeutycznym w przypadku tej choroby jest poprawa krążenia wieńcowego oraz ingerencja w procesy metaboliczne zachodzące w komórkach mięśnia sercowego za pomocą koenzymu Q10, który zmniejsza następstwa niedokrwienia oraz eliminuje wolne rodniki.

Nadciśnienie tętnicze
Koenzym Q10 odgrywa także istotną rolę w procesie regulacji ciśnienia krwi. Badania laboratoryjne przeprowadzone na zwierzętach oraz badania kliniczne potwierdzają, że koenzym Q10 rzeczywiście obniża wysokie ciśnienie krwi u osób cierpiących na tę dolegliwość. Nie zaobserwowano natomiast podobnego działania u osób z prawidłowym ciśnieniem. Stwierdzono, również związek pomiędzy deficytem koenzymu Q10 a zwiększeniem poziomu sodu w stosunku do poziomu potasu we krwi co generalnie sprzyja wzrostowi ciśnienia. Sód jest pierwiastkiem powodującym podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi, potas zaś wpływa na jego obniżenie. Podczas terapii w której zastosowano koenzymu Q10 nastąpiło zmniejszenie poziomu sodu w stosunku do poziomu potasu a tym samym obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Paradentoza
Pierwsze korzystne efekty stosowania koenzymu Q10 w leczeniu chorób przyzębia zostały opisane już w latach 70-tych. Badania przeprowadzone przez dr Karla Folkersa z Uniwersytetu Teksańskiego w Austin oraz specjalistę w zakresie chorób przyzębia dr Edwarda G. Wilkinsona wykazały, że w odróżnieniu od zdrowej tkanki przyzębnej, tkanka zaatakowana paradentozą charakteryzuje się znacznie mniejszą zawartością koenzymu Q10.

  • koenzym Q10 działa bardzo korzystnie na poprawę stanu zmienionych zapalnie dziąseł.
  • zmniejsza krwawienie i obrzęk dziąseł
  • zmniejsza ruchomość zębów
  • zmniejsza głębokość i liczbę kieszonek okołozębowych oraz objętość wydzieliny ropnej
  • wpływa on na florę bakteryjną w jamie ustnej poprzez zmianę jej składu i aktywności enzymatycznej.

Miażdżyca
Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną zgonów w krajach wysoko rozwiniętych. Narastanie płytki miażdżycowej zmniejszającej światło tętnic jest wywoływane przez liczne czynniki. Główną rolę przypisuje się m.in. działaniu wolnych rodników, które utleniają cholesterol i ułatwiają jego osadzanie się na wewnętrznych ściankach tętnic. Udowodnienie udziału wolnych rodników w rozwoju miażdżycy stwarza konieczność poszukiwania przeciwutleniaczy, jako potencjalnych czynników ochrony. Antyoksydantami zapobiegającymi miażdżycy są m.in.: Koenzym Q10 i witamina E, które nie dopuszczają do reakcji rodników ze składnikami błon komórkowych i lipidami osocza.

KOENZYM Q10 FORTE DODATKOWO WZBOGACONY JEST:

WITAMINA E
W preparacie użyto naturalną postać witaminy (D alfa tokoferol), która charakteryzuje się najwyższą aktywnością spośród wszystkich form witaminy E oraz jest przyswajana w 100 % przez organizm.

  • witamina E wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Neutralizuje wolne rodniki przekształcając je w nieszkodliwie substancje, które następnie są wydalane z organizmu.
  • hamując utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma istotne znaczenie w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych (łac. Arteriosclerosis).
  • witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.

LECYTYNA
Lecytyna wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia, zapobiega miażdżycy naczyń wieńcowych i mózgowych, obniża ryzyko wystąpienia schorzeń kardiologicznych.
Działanie lecytyny sojowej:

  • układ krążenia: pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi dlatego zalecana jest w nadciśnieniu i miażdżycy
  • układ nerwowy: polepsza procesy zapamiętywania i uczenia, pomaga w stanach depresyjnych
  • układ odpornościowy: reguluje odporność komórkową
  • układ pokarmowy: wspomaga trawienie tłuszczu, usprawnia funkcjonowanie wątroby

Dodatek BIOPERINE.
Bioperina ma znaczący wpływ na mechanizmy przy pomocy, których organizm kontroluje dostępność składników odżywczychi innych substancji do komórek, czyli mówiąc inaczej Bioperina korzystnie wpływa na przyswajalność substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych, tym samym zwiększa siłę działania suplementów diety, do których jest dodawana.
Bioperina to standaryzowany wyciąg otrzymywany z owocu pieprzu czarnego (Piper nigrum) lub z owoców pieprzu długiego (Piper longum). Wyciąg zawiera 95 % piperiny (substancji czynnej występującej w owocach), która może być aplikowana łącznie z różnorodnymi substancjami odżywczymi sprzyjającymi zdrowiu człowieka. Bioperina posiada zdolność zwiększania absorpcji różnych uzupełniających substancji odżywczych w istotny sposób, dzięki czemu wpływa na wzrost ich biodostępności. Bioperina jest jedyną formą piperiny jaka uzyskała patent za zdolność zwiększania bioprzyswajalności składników odżywczych, jest jedyną formą piperiny, która przeszła badania kliniczne w USA potwierdzające jej bezpieczeństwo i skuteczność działania w suplementach diety.
Jak działa Bioperina. Proces metaboliczny odpowiedzialny za wytwarzanie energii na poziomie komórkowym w ludzkim organizmie jest nazywany termogenezą. Termogeneza jest identyfikowana głównie jako czynnik odgrywający kluczową rolę w utrzymywaniu tempa spalania tłuszczu w organizmie, ale jest ona również określana jako proces odgrywający integralną rolę w przyswajaniu pożywienia oraz substancji odżywczych, które konsumujemy na co dzień. Termogeneza uruchamia mechanizmy związane z trawieniem oraz procesem wchłaniania przebiegającym w przewodzie pokarmowym. Bioperina jako opatentowana forma piperiny usprawnia naturalną termogeniczną aktywność organizmu skąd pochodzi jej określenie Thermonutrient® - substancja zwiększająca termogenezę.

Badania kliniczne.
Subtelne ale silne właściwości Bioperiny zostały zmierzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych na grupie zdrowych wolontariuszy w USA. W badaniach tych mierzono poziom przyswajania 3 substancji należących do odrębnych kategorii:

  • substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (beta karoten);
  • substancji rozpuszczalnych w wodzie (witamina B6);
  • substancji należących do grupy związków mineralnych (selenometionina);
  • przy udziale bioperiny i bez jej udziału (grupa kontrolna);

Stopień przyswajania beta karotenu, witaminy B6 i selenometioniny w przewodzie pokarmowym określono mierząc poziom badanych substancji we krwi. Porównując wyniki uzyskane w obu grupach: kontrolnej – gdzie wolontariuszom podawano substancje odżywcze bez bioperiny oraz grupie, w której podawano je łącznie z bioperiną, stwierdzono istotny wzrost przyswajalności substancji odżywczych. Poziom absorpcji selenometioniny wzrósł o 30 %, beta-karotenu o 60%, witaminy B6 nieco powyżej 60%. We wszystkich badaniach zastosowano dawkę bioperiny równą 5mg. Znak towarowy Bioperine jest własnością firmy Sabinsa Corporation.

Dawkowanie
1 kapsułka 1-2 razy dziennie po posiłku.

< ważne - nota prawna >

Wybierz suplement diety / substancję aktywną:

Nota prawna

Przypominamy, iż informacje zawarte na tej stronie posiadają tylko i wyłącznie charakter informacyjny. Wykorzystanie ich bez konsultacji z lekarzem może przynieść rezultaty odwrotne do zamierzonych. Przed użyciem koniecznie należy zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Portal suplementydiety.pl nie ponosi odpowiedzialności za skutki wynikające z wykorzystania treści prezentowanych w serwisie. W myśl przepisów prawa substancje noszące miano suplementów diety nie mają charakteru leczniczego i nie są lekami.

W myśl definicji suplementy diety to dodatki stanowiące uzupełnienie codziennej diety. Pisząc inaczej, suplementy diety można nazwać składnikami żywności, których stosowanie przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Ich używanie wzbogaca codzienną dietę, w której może brakować niektórych ważnych substancji, takich jak minerały czy witaminy.

Indywidualna dieta odchudzająca

Odchudzanie z gwarancją sukcesu!

szukaj Szukaj w serwisie:


Polecamy:

Pasożyty

Czy wiesz jakie są objawy pasożytów? Czy nie obawiasz się, że możesz nieświadomie być zakażonym? Tasiemiec, lamblie, glista... Lista jest potencjalnie długa.
Pasożyty - objawy i profilatyka >>

Czy kawa może zaszkodzić?

Od czasu do czasu w mediach pojawiają się informacje na temat wpływu kawy na nasze zdrowie. Okazuje się, że kawa ma o wiele większy wpływ na nasz organizm, niż było to do tej pory uważane.
Aspekty zdrowotne kawy >>


modlitwa w drodze



Newsletter:

Zapisz się i wygrywaj nagrody!


Wśród osób, które subskrybują newsletter, co miesiąc losowane są kupony rabatowe ufundowane przez
naszych partnerów!

Korzystając z serwisu akceptujesz regulamin.

O nas | Reklama | Współpraca | Apteki z uśmiechem